Archive for February, 2008

Touring Yuk!

Posted in Sharing on February 22, 2008 by ayoe007

BF’erz…

Udah pasti, touring tuh agenda yang ditunggu-tunggu oleh para bikers, soalnya kalo ngaku biker tapi ga pernah ikutan touring mendingan ke laut aja… mancing :p

Dari pengalaman gw beberapa kali ngikut touringnya PSMC, ada beberapa hal rutin yang kayaknya lumayan nih buat di-share sama BFerz, buat reminder aja, kali2 mau touring dalam waktu dekat, itung2 ngingetin temen pan ada pahalanya…

Touring Plan

Mesti tau dong mau touring kemana, berapa lama, mau ngapain aja.. jadi sampe tempat tujuan udah tau mau nginep dimana, makan dimana, isi bensin dimana, istirahat dimana, dll…dll… Jangan sampe deh peserta touring yang atributnya keren2 pada terdampar di pinggir jalan Cuma karena bingung…

Sebelum Berangkat…

Check kondisi motor, service paling telat tiga hari sebelum keberangkatan. Kalo perlu kembalikan motor pada keadaan standar supaya lebih mudah trouble shootingnya kalo ada masalah.
Jaga kondisi, tidur yang cukup, makan yang banyak.Sebisa mungkin tubuh dalam kondisi fit pada saat touring. Ngapain juga orang sakit ikut touring ya?
Jangan lupa bawa identitas pribadi yang mudah dikenali.
Lupakan aksesoris baik untuk motor maupun pribadi. Semakin simple yang dibawa akan semakin mudah dan ringan dalam perjalanan.

Yang kudu dibawa ?

Kemeja Club, T-shirt/Kaos, lebih bagus kalo tangan panjang.(3 pcs),CD (3 pcs),Celana pendek (1 pcs),Celana panjang (2 pcs),Kaos kaki (3 pcs) , Sarung , Handuk, Jas Hujan/jangan ponco (kalo jacket clubnya ga waterproof) , Sikat gigi+odol , Sampo, Sabun, Parfum, Sunblock… Apalagi ya ?
Tool Kit Standard : obeng plus dan minus, tang, kunci 10, 12, 14, 17, 19, dan kunci busi.
Spare Part Standard :kabel kopling, kabel gas, bohlam lampu depan dan belakang, busi standar, ban dalam , pin penyambung rantai, sikring 15 Ampere ,Olie.
Obat2an standard: (sakit kepala/demam, flu, diare, maag, batuk, luka bakar, vitamin), Kotak P3K, minyak angin, salon pas, dll.
Charger (HP,HT,Ipod),
Senter / Emeregency Lamp
Safety Car, buat keadaan darurat. Tapi yang pasti sih biar ga pegel gendong ransel sepanjang perjalanan…

Terus, pake apa aja nih ?

Jacket club (udah pasti anak club jacketnya pasti aman dan nyaman)
celana touring (kalo punya)
sarung tangan
Masker
sepatu touring/safety.
Tapi yang paling penting wajib pake helm yang paling aman, full face…

Oh ya, kalo jacket clubnya ga visible, sebaiknya diberi tambahan scotlight atau gunakan vest colorful di luar jacket club, terutama pada perjalanan malam hari, biar keliatan, pastinya bakal lebih aman…nge-check temennya juga lebih enak.

Di jalan…

Penting ! Mengikuti prosedur dan aturan touring. Jaga kepercayaan dan saling menghormati sesama anggota club/ peserta touring. Kalo masih mentingin ego mendingan touring sendirian aja. Ikuti apapun perintah Road Captain sebagai pemimpin tertinggi yang paling bertanggung jawab untuk keselamatan dan kenyamanan selama dalam perjalanan.
Mandatory nih… mengikuti peraturan lalu lintas dan marka jalan. Kalo SIMnya original pasti udah pada ngerti, ga perlu dibeberin disini.
Menghormati dan menghargai pengguna jalan lain. Namanya jalan umum milik bareng2 saling ngalah aja kali…
Membantu pengguna jalan yang mengalami musibah/masalah/kecelakaan.
Lelah ? ngantuk ? Berhenti ! Kopi /minuman suplemen ga akan bisa mengganti, yang dibutuhin Cuma istirahat… jadi mendingan berenti aja, take a nap… setengah jam aja.

Ada masalah/kecelakaan ?

Jika salah satu peserta touring mengalami musibah, bunyikan klakson panjang untuk memberi tahu peserta touring yang lain. Usahakan semua peserta berhenti pada lokasi yang sama. Check kondisi penderita, segera obati luka2nya dengan persediaan P3K, jika membutuhkan perawatan lebih lanjut segera bawa ke Rumah sakit terdekat, fungsikan safety car.

Kayaknya… itu dulu deh, boleh nambahin biar lebih lengkap dan rame…apa coba.

Pokoknya have a nice journey ya, safety first, have fun !!!!

COPY PASTE

Posted in Sharing on February 20, 2008 by ayoe007

First Things First
A life DOES depend on it

By: James R. Davis


You are trained and competent at both CPR and First Aid and you come upon a scene that obviously requires you to perform one or both of these services. What is the FIRST thing that you should do?

At a recent monthly meeting of the Houston chapter of the Lone Star Ladies there was a discussion of this topic that left me very uncomfortable. The reason for this is that I heard suggestions that ranged from “Start CPR immediately” to “Make sure the victim can breath.” I, on the other hand, suggested that the very first thing that should be done is to arrange to have 911 called.

The members unanimously found fault with that suggestion.

While I understand their desire and goodwill in the matter, I think it is important to think this through a little more carefully than we all did at that meeting.

Recall that the premise is that it’s obvious that either CPR or First Aid services are required. In other words, I’m not suggesting that you have come upon a person sleeping at the side of the road who happens to look like s/he might need your help. Instead, you happen upon a scene in which there is obvious major trauma to someone.

Let’s say that you discover that the person’s heart is not beating. Traditional thinking has it that you must start CPR immediately! The logic is that failure to do so could very well allow the victim to die needlessly – oxygenated blood is not getting to the victim’s brain!

While that is true, and even if you are fully trained and qualified to administer both CPR and First Aid, it seems to me that without trained EMS help along with transportation and other life-supporting facilities to help you, the odds are overwhelming that the victim will die anyway! Maybe five minutes later, maybe five hours later, but it will almost certainly happen. (Recall that if his heart has already stopped he is already ‘dead’ and all you are trying to do with CPR is keep it from being a permanent status.)

It is a fact that most trauma cases require multiple SIMULTANEOUS EMS efforts. While you administer CPR, for example, you cannot also be stopping the loss of blood from an amputated leg!

If you are alone and not near a telephone, you have no alternative but to try to help the victim while waiting for someone else to show up who can summon help for you (assuming you decide to provide CPR at all.) But if you are close to a telephone then it is my opinion that the very first thing you should do is call 911. This will cost a brief delay in starting the victim’s aid, but it increases the odds that the victim will ultimately survive substantially!

Consider: You are riding your bike and see an accident occur in front of you. You stop your bike to see if you can help. Did you pull over to the side of the road then put the kickstand down or did you just drop the bike to save time? You pulled out of the way of traffic and probably put the kickstand down as well! That cost very little time, but helped insure that you would not become another victim of accident. That would obviously not help the first victim. So, even before a one minute phone call to 911 you need to be sure that the scene is secure! Be sure it poses no immediate danger to you or others. THEN, make your call.

A one minute 911 phone call to get a trained and equipped EMS unit out to the scene costs one minute. If you spend ten minutes doing CPR before someone calls 911, that costs the victim TEN MINUTES of pure oxygen, pain killers, whole blood, and transportation to a hospital!

If there are more than one of you at the scene, the FIRST thing you should do, in my opinion, is insure that someone places a 911 call. No ifs, ands, or buts. If it turns out that 911 is not actually needed, you can always call them back and cancel the request. But you can never recover lost time for a major trauma victim. You are, after all, trying to save his/her life – you are trying to buy time. Why give time away unnecessarily?

There is a significant exception to the above: if the victim is a child whose heart has stopped beating or who has stopped breathing, then the child’s chance of survival increases if you begin immediate life support – but this is a tough call.